Veelgestelde vragen over VOG

Wij krijgen als advocaten vaak vragen over de aanvraag van de VOG, het indienen van een zienswijze en de bezwaar en beroepsprocedure. Om u op voorhand te informeren over wat de VOG inhoudt, wat wij voor u kunnen beteken en welke mogelijkheden u hebt om na weigering alsnog een VOG te krijgen, zetten wij voor u de veelgestelde vragen op een rijtje.

Wat is een VOG?

VOG staat voor verklaring omtrent het gedrag. Een VOG is soms nodig voor het werk, als u bijvoorbeeld gesolliciteerd hebt voor een bepaalde baan of voor het verlengen van de jaarlijkse goedkeuring (bijv. taxipas) verplicht voorgeschreven. Een VOG is eigenlijk een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het verrichten van een functie bij een (toekomstige) werkgever. Om die reden wordt een VOG ook wel een verklaring van goed gedrag genoemd.

> Meer informatie VOG

Hoe ver kijkt het COVOG terug op mijn strafblad?

In het algemeen geldt dat het COVOG vanaf de datum van de aanvraag van de VOG slechts 4 jaren terugkijkt op uw justitiële documentatie. Is aan u een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, dan bedraagt de terugkijktermijn 8 jaren en voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Is het feit gepleegd toen u minderjarig was, dan kijkt het COVOG maar 2 jaren terug.

Bij een weigering van de VOG, is dat meestal gebaseerd op het feit dat binnen de terugkijktermijn relevante justitiele gegevens worden aangetroffen die voor de uitoefening van de taak of het werk een belemmering kunnen vormen.

> Meer informatie terugkijktermijn bij VOG

Kan ik een VOG krijgen ondanks mijn strafblad?

Kan ik een VOG krijgen ondanks mijn strafblad? Wij krijgen deze vraag regelmatig van onze cliënten. Helaas kunnen wij hier geen eenduidig antwoord op geven. Of u met een strafblad een VOG krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren.

> Meer informatie VOG ondanks strafblad?

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden