Elektronische aanvraag verklaring omtrent het gedrag

De aanvraag voor een verklaring omtrent het gedrag kan ook rechtstreeks elektronisch worden ingediend bij het COVOG. Hoe dat werkt, en welke voorschriften hiervoor gelden, leggen wij in dit artikel uit.

Initiatie door bedrijf of instelling

De elektronische aanvraag dient geïnitieerd te worden door de organisatie of de instelling die de verklaring omtrent het gedrag verlangt. Daarvoor is het noodzakelijk dat de betreffende organisatie of instelling zich kan authentiseren door middel van eHerkenning.

Alleen via eHerkenning kan een organisatie op de beveiligde omgeving van de elektronische VOG-aanvraag inloggen. EHerkenning is een nieuw middel om de authenticiteit te controleren van bedrijven en organisaties die een dienst willen afnemen van de overheid. Meer informatie over eHerkenning kunt u vinden op www.eherkenning.nl.

De organisatie (of werkgever) krijgt via https://www.elovog.organisatie.dienstjustis.nl toegang tot het organisatiedeel van de webapplicatie.

Voorwaarden

Uw (toekomstige) werkgever moet dus de beschikking hebben over Eherkenning, maar zelf moet u ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U staat als ingezetene ingeschreven in de GBA van de gemeente waar u woont.
  • U beschikt over een burgerservicenummer.
  • U beschikt over een gebruikersnaam en wachtwoord voor DigiD.
  • U beschikt over een internetverbinding en een e-mailadres.
  • U beschikt over een betaalrekening bij een bank die is aangesloten bij iDEAL.

Werkwijze

De (toekomstige) werkgever of de organisatie die van u een  VOG  vraagt, bereidt de aanvraag voor. U ontvangt vervolgens een e-mail met de mededeling dat van u een VOG wordt gevraagd. Via de link in deze e-mail kunt u inloggen in DigiD. U rondt de aanvraag af door aan te geven of uw gegevens juist zijn opgenomen.

Kosten

Voor iedere aanvraag van de verklaring omtrent het gedrag moet u kosten betalen. De leges bedragen voor een elektronische aanvraag iets meer dan € 25,00. De leges betaalt u direct online via iDeal bij het doen van de aanvraag. De elektronische aanvraag is ongeveer € 5,00 goedkoper dan een aanvraag via de gemeente.

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden